4 tips om afspraken met jezelf toch na te komen

4 tips om afspraken met jezelf toch na te komen

Het is begin februari. Een aantal van je goede voornemens zijn inmiddels al gesneuveld. Misschien had je je, net als ik, voorgenomen om drie keer in de week hard te lopen om gelijk de kerstkilo’s er af te sporten. Maar het liep net even anders. Ik had het eigenlijk best druk met andere dingen. Bovendien was het donker, nat en koud buiten en van rennen kwam niet zoveel in januari.

Wat kun je doen als het net even anders loopt en je de afspraken met jezelf om wat voor reden dan ook niet bent nagekomen? Niets doen is dan eigenlijk geen optie, want als je je afspraken met jezelf niet nakomt, ben je niet integer. Dat gaat wringen. Een onbestemd gevoel maakt dan meester van je omdat je niet doet wat je eigenlijk wil doen. De grote vraag is: wat doe je wel als het even anders loopt en je je voornemens niet hebt uitgevoerd?287666827_016dc60fe5_z-2

 1. Vergeef jezelf
  Oordeel niet te hard over jezelf. Je praat jezelf alleen maar verder de put in als je tegen jezelf zegt dat je een ‘loser’ bent omdat je je niet hebt gehouden aan je afspraak. Maak de keuze om jezelf te vergeven. Zeg dat ook tegen jezelf.
 2. Kijk wat je kunt erkennen
  Wat kun je aanvaarden over de situatie? In het geval van het voorbeeld kan dat zijn: erkennen dat januari niet de beste maand was om te starten met hardlopen. Misschien kun je ook erkennen dat je het lastig vindt om hard te lopen als je druk bent en het buiten donker en nat is.
 3. Let it go….
  Ga na welke veronderstellingen/angsten/gedachten je hebt ten aanzien van je voornemen. Bedenk of je die kan loslaten, zodat je met een schone lei kunt beginnen. Bijvoorbeeld het idee dat je ‘een slecht persoon bent als je minder sport’ of het idee dat ‘je alles goed wil doen’. Of de angst dat ‘het je toch niet gaat lukken’ en ‘hardlopen voor jou niet is weggelegd’. Loslaten klinkt makkelijk er dan gezegd, maar het kan al heel erg opluchten door de gedachten die je los wil laten uit te spreken.
 4. Besluit wat je nu gaat doen
  Kijk naar de toekomst. Wat besluit jij nu te doen? Wil je toch fanatiek gaan hardlopen, besluit dan wat je daarvoor nodig hebt. Misschien kan trainen in een groep jou helpen? Of besluit je je voornemen bij te stellen? Het maakt niet uit wat je besluit, als het maar iets is wat jij wilt.

Meer ondersteuning nodig bij het nakomen van afspraken met jezelf? Maak dan een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Een coach is een goede stok achter de deur om nu eindelijk te doen wat je graag zou willen doen.