Blijf jij rondjes blijven rennen in je hoofd of ga je over tot actie?

Blijf jij rondjes blijven rennen in je hoofd of ga je over tot actie?

Stel: je weet wat je kwaliteiten zijn, je weet wat je belangrijk vindt in werk en waar je energie van krijgt. Tot zover ben je al een heel eind, maar dan: hoe kom je erachter welk werk daarbij past? Het liefste zou je een test doen waar DE uitslag uitrolt: het wordt die functie bij die organisatie. Helaas zijn er geen testen die zo precies zijn. Om je koers echt helder te krijgen, is het noodzakelijk dat je op onderzoek uitgaat, in actie komt en dat vergt moed.

Rondjes rennen in je hoofd of gewoon doen?

Dat is een hele nieuwe fase en ook gelijk het meest lastige deel; overgaan tot echte actie waar je een beroep gaat doen op anderen. Dat is het moment dat veel mensen het opgeven. Ze zijn bang anderen tot last te zijn, bang om nee te krijgen, bang om hun comfortabele plek te verlaten. Kortom; ze rennen rondjes in hun eigen hoofd en komen niet verder. Als jij dat ook voelt, wees je ervan bewust, dan kun je er wat mee doen. Je kan doen zoals je altijd doet, lekker in je comfortzone blijven zitten. Dan krijg je wat je altijd kreeg en kun je lang wachten. 

Of je kunt jezelf overwinnen en het gewoon doen. Wacht niet op je passie; de enige manier om erachter te komen wat je leuk vindt is door het uit te proberen, het te onderzoeken. Vaak valt het erg mee. Ik had laatst een coachee die er enorm tegenop zag om met iemand te gaan praten bij een bedrijf waar ze graag wilde werken. Ze kende diegene niet. Uiteindelijk had ze een hartstikke leuk gesprek en kreeg ze nog tips mee om een recruiter van het bedrijf te benaderen. 

Zo simpel kan het zijn. In actie komen, hoeft niet ingewikkeld te zijn:

  • Praat met een oud collega, zie hier tips voor zo’n netwerkgesprek. 
  • Doe een training, veel trainingen kun je nu door STAP-subsidie gratis of met korting doen. 
  • Bekijk een relevante lijst van organisaties en volg 10 interessante organisaties op LinkedIn. Er circuleren veel lijstjes online, bijvoorbeeld die van de beste start upsde 40 meest inspirerende impactorganisaties, voorbeelden van innovatieve bedrijven of top 100 beste werkgevers in Europa
  • Benader iemand die bij zo’n organisatie werkt. 
  • Zoek 3 vacatures die je aanspreken en ga bellen om te zien of het echt wat is voor jou, zie ook hier voor tips. 
  • Check wat je studiegenoten nu doen en benader er 2 persoonlijk.
  • Luister een inspirerende podcast etc.
  • Of bezoek net zoals ik een evenement met interessante organisaties.

Een date met gevolgen

Laatst was ik lekker uit eten met mijn man. Na afloop was er een talkshow in het restaurant over duurzame voedselkeuze waar vernieuwende organisaties (denk aan Seaweedcompany, Dopper, Too good to go) met elkaar in debat gingen. Afgezien dat het erg lekker plantaardig eten was in het beste vegan restaurant van Nederland, vond ik het erg leuk om zoveel inspirerende organisaties te zien. Een dergelijk evenement bezoeken kan je ook heel veel nieuwe ideeën geven van organisaties die voor jou ertoe doen en je hebt nog een leuke date ook. Het restaurant organiseert ook op andere thema’s dit soort avonden. Misschien ook iets voor jou? Kijk vooral naar thema’s waar je wat mee hebt. In Amsterdam heb je dit soort evenementen in Pakhuis de Zwijger. Welke evenementen zijn er bij jou in de omgeving of wellicht online? Link na afloop vooral met inspirerende mensen op LinkedIn zodat je ze makkelijk kan benaderen. 

Zo linkte ik na afloop van het diner met Roderick Verplanken (hoofd marketing) bij Too good to go en hierdoor zag ik dat zijn organisatie genomineerd was voor de top 40 meest inspirerende Nederlandse organisaties die impact hebben en de wereld een beetje beter maken. Dat is weer super relevant als je graag wilt werken voor een organisatie die ertoe doet. Kortom, zo zie je dat de ene actie (uit eten gaan en een talkshow bijwonen), weer leidt tot de volgende (Linken met relevante personen) en tot een andere actie die je niet had kunnen voorzien (en zicht krijgen op relevante organisaties). Wil jij ook jouw volgende loopbaanstap helder krijgen? Zet dan nu de eerste stap en meld je aan voor een gratis speedcoachsessie.